Zuletzt aktualisiert am Uhr

Bpost Bank Huurwaarborg Gereglementeerde Spaarrekening

Net zoals bij de meeste banken kan je ook bij de Bpost Bank terecht om je huurwaarborg te regelen. Van alle banken maakten zij het duidelijkst een overzicht van de wettelijke verplichtingen voor een huurwaarborg.

+

Uw voordelen met de KBC Huurwaarborg

Tipp: Een van de beste aanbiedingen voor huurders en verhuurders: Gebruik de KBC Bank huurwaarborgrekening als huurder of verhuurder

Gratis spaarrekening – Geen kosten om je spaarrekening te openen en te beheren

Onmiddellijk beschikbaar

Je hoeft geen klant te zijn om deze rekening te openen

Open een zichtrekening om de huurwaarborgrekening via KBC touch te gebruiken

Huurwaarborg Reglementering

De wettelijke bepalingen over de huurwaarborg zijn niet op nationaal maar op gewestelijk niveau vastgelegd. Zo mag in het Brussel of Waals Gewest het bedrag van de waarborgsom niet meer bedragen dan twee maanden kale huur. Daartegenover mag de verhuurder in het Vlaams Gewest maximaal drie maanden huur vragen.

Deze som dient in een keer betaald te worden, vastgezet op een rekening op naam van alle betrokken partijen. In principe is de huurwaarborg enkel verplicht wanneer deze vermeld wordt in het huurcontract. Echter, een huurovereenkomst aangaan zonder waarborgstelling, of met een waarborg die contant betaald wordt, is uitermate onverstandig.

Niet alleen kom je misschien als verhuurder voor onaangename verrassingen te staan wanneer er schade aan de woning berokkend wordt door de huurder, of wanneer deze de huur niet betaald. Ook de huurder kan nadelen ondervinden hierdoor, als de waarborgsom niet vastgelegd, niet vermeld, of als deze contant aan de verhuurder betaald werd. Niets garandeert wettelijk dat je die centen als huurder ooit nog terugziet.

Hoe een Huurwaarborg Openen bij Bpost Bank?

Bij Bpost Bank komt je huurwaarborg terecht op een gereglementeerde spaarrekening. Dit is een standaard spaarrekening, met een hoger rendement dan uw zichtrekening en andere voordelen.

Bpost Bank is volgens mij de enige bank in België die niet moeilijk doet wanneer niet alle betrokken partijen aanwezig zijn tijdens het openen of afsluiten van een huurwaarborg rekening. 

Wandel uw dichtstbijzijnde Bpost Bank kantoor binnen met de correcte som in cash, beschikbaar op een zicht- of spaarrekening van Bpost Bank, of met een cheque voor het volledige bedrag. Als de verhuurder niet aanwezig kan zijn, dan is een vooraf ondertekende overeenkomst die de blokkering van de waarborgsom bevestigd voldoende. Hierbij treedt de huurder op als tussenpersoon. 

Zowel het kapitaal als de interesten op deze Bpost Bank gereglementeerde spaarrekening blijven geblokkeerd voor de volledige duur van de huurovereenkomst. 

Voordelen van een Bpost Bank Gereglementeerde Spaarrekening

Uw centen op een gereglementeerde spaarrekening plaatsen bij Bpost Bank heeft heel wat voordelen, die ook van pas zijn voor geblokkeerde fondsen zoals een huurwaarborgsom.

  1. Voor elk bedrag dat gedurende 12 opeenvolgende maanden op de rekening staat ontvang je een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%. 
  2. Saldoverzekering – Wanneer je komt te overlijden door een ongeval dan keert deze polis een uitkering uit aan uw nabestaanden. Deze verzekering is gratis bij elke gereglementeerde spaarrekening van de Bpost Bank. Zodra je ingeschreven bent gaat deze in. Zowel begrafenis- als andere kosten kunnen hiermee betaald worden. Uw familie ontvangt een saldo tussen EUR 2.500 en 50.000, afhankelijk van het saldo van de rekening. Per kind ten laste is er ook een aanvulling voorzien van EUR 2.000.
  3. Fiscaal voordelige rekening. Je hoeft geen roerende voorheffing te betalen op de interesten van deze rekening, tenzij ze hoger zouden liggen dan EUR 980 per jaar.

Hoe kan ik een Bpost Bank Huurwaarborg Opzeggen?

Ga naar je dichtstbijzijnde Bpost Bank kantoor en vraag een formulier voor vrijgave aan. Dit laat je simpelweg door de verhuurder en alle andere eventuele betrokken partijen ondertekenen. Hierna worden de fondsen onmiddellijk vrijgegeven, inclusief eventuele interesten. 

Is er geen onderlinge overeenkomst mogelijk tussen huurder en verhuurder, dan is een gerechtelijke beslissing nodig om deze fondsen te deblokkeren.

Brandverzekering bij Bpost Bank

Allerlei verzekering zijn mogelijk bij Bpost Bank, alsook een brandverzekering via AG Insurance. Jammer genoeg vindt Bpost Bank deze informatie blijkbaar niet belangrijk genoeg om duidelijk op hun website te vermelden. 

Vermoedelijk zal je wel deze polis voorgesteld krijgen op kantoor wanneer je de gereglementeerde spaarrekening afsluit waar je huurwaarborg bij Bpost Bank op vastgezet wordt. Spring dus zeker eens binnen en vraag er naar!

Wouter Van der Stichel

Wouter Van der Stichel studeerde aan de Universiteit van Gent, België. Met meer dan tien jaar ervaring in de media bouwde hij een grote expertise op in het schrijven van financiële content. Perfect tweetalig in zowel Nederlands als Engels, hebben zijn uitstekende artikels over financiële planning en huurdeposito's reeds een breed publiek geholpen bij het nemen van duurzame financiële beslissingen.