Zuletzt aktualisiert am Uhr

KBC Huurwaarborgspaarrekening

Bij KBC Bank kan je als huurder gemakkelijk en online een huurdepositorekening openen. Je moet wel klant zijn om alles te regelen via KBC Touch, KBC Mobile of de website, je registreert je gewoon voor een gratis KBC-Basisrekening. Dat klopt, een paar muisklikken op je telefoon, tablet of computer volstaan!

Zodra de rekening is opgezet, is deze onmiddellijk beschikbaar voor zowel de huurder als de verhuurder, zodat u zich kunt concentreren op de verhuizing.

Met de KBC Huurwaarborg Spaarrekening beheer je de huurwaarborg op een veilige en voordelige manier! Nadat jouw huurwaarborg op een geblokkeerde rekening is geplaatst, ontvangen alle betrokken partijen, zowel huurder(s) als verhuurder(s) hieromtrent een bevestiging.

+

Huurwaarborg op een spaarrekening

Zoals de meeste financiële instellingen raadt ook KBC aan om je huurwaarborg te blokkeren op een speciaal hiervoor geopende spaarrekening. Deze staat bekend als een huurwaarborgrekening, of huurwaarborgspaarrekening, en wordt enkel en alleen hiervoor gebruikt. Andere transacties zien bij dit type van spaarrekening niet mogelijk. Dit om te voorkomen dat tijdens de looptijd van het huurcontract noch de huurder, noch de verhuurder, met de centen aan de haal gaat.

TIP: Wist je dat ook voor de huur van een kamer in een rusthuis, een serviceflat, een studentenkot en zelfs een autostandplaats er een huurwaarborg kan gevraagd worden? Ook deze kan je regelen met de KBC Huurwaarborgspaarrekening!

 1. Aantrekkelijke rentevoet
  0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Dit zijn bruto tarieven op jaarbasis die te allen tijde kunnen worden aangepast. Als de rentevoet wijzigt, wordt de rekeninghouder hiervan per post of via digitale kanalen op de hoogte gebracht.
 2. Fiscale voordelen voor huurders
  Voor natuurlijke personen is de eerste rentetermijn van 980 euro per jaar (inkomen 2021) vrijgesteld van roerende voorheffing, die momenteel 15% bedraagt.
 3. Gratis spaarrekening
  Als huurder of verhuurder betaalt u geen kosten voor het openen en beheren van de spaarrekening.
 4. Product van onbeperkte duur
  De KBC-Huurdeposito Spaarrekening is een product met onbepaalde looptijd. Het aan deze rekening gekoppelde huurdepositocontract loopt tot de sluiting van de huurdepositospaarrekening.

Uw voordelen met de KBC Huurwaarborg

Tipp: Een van de beste aanbiedingen voor huurders en verhuurders: Gebruik de KBC Bank huurwaarborgrekening als huurder of verhuurder

Gratis spaarrekening – Geen kosten om je spaarrekening te openen en te beheren

Onmiddellijk beschikbaar

Je hoeft geen klant te zijn om deze rekening te openen

Open een zichtrekening om de huurwaarborgrekening via KBC touch te gebruiken

De huurgarantie is onmiddellijk beschikbaar

De KBC Huurwaarborg-spaarrekening wordt geopend bij aanvang van de huur. Het bedrag wordt vervolgens vrijgegeven aan het einde van de huurperiode.

Vrijgeven van de huurwaarborg

Door een schriftelijke overeenkomst tussen de huurders en de verhuurder over de vrijgave van de huurwaarborg of door een beslissing van de vrederechter waarbij de vrijgave van de waarborg wordt gelast.

Nieuw: u hoeft niet meer naar een KBC-kantoor om de vrijgave van uw deposito aan te vragen. Dat doe je eenvoudig in de KBC App. Maak een foto of scan van het ingevulde en ondertekende vrijgavedocument, het huurcontract en de identiteitskaart(en) van de verhuurder en verstuur het via de KBC Mobile of KBC Touch app. Als alles in orde is, wordt de huurwaarborg terugbetaald met rente volgens de overeengekomen verdeling.

Veel gestelde vragen over Huurwaarborg KBC

Hoe huurwaarborg vrijgeven KBC?

Een schriftelijk akkoord tussen u en de verhuurder om de borgsom vrij te geven of een vonnis van een vrederechter waarin het vrijgeven van de borgsom wordt bevolen, kan de borgsom vrijgeven.

Wie opent rekening voor huurwaarborg?

In België moet de huurwaarborg worden gestort op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder. De verhuurder mag het bedrag niet gewoon houden of op zijn eigen rekening storten. De blokkeringsclausule laat de huurder echter niet toe het geld gewoon op te nemen.

Hoe lang duurt vrijgave huurwaarborg?

Er is geen wettelijke verplichting voor het vrijgeven van de huurwaarborg. Probeer daarom als huurder en verhuurder een "redelijke" termijn overeen te komen. Er moet echter rekening worden gehouden met een wachttijd van 1 tot 3 maanden na de beëindiging van uw huurovereenkomst.

Wouter Van der Stichel

Wouter Van der Stichel studeerde aan de Universiteit van Gent, België. Met meer dan tien jaar ervaring in de media bouwde hij een grote expertise op in het schrijven van financiële content. Perfect tweetalig in zowel Nederlands als Engels, hebben zijn uitstekende artikels over financiële planning en huurdeposito's reeds een breed publiek geholpen bij het nemen van duurzame financiële beslissingen.